MUĞLA MÜZESİ MÜDÜRLÜĞÜ
İletişim Bilgileri:
Adres: Müştakbey Mahallesi, Postane Sokak No:6 Menteşe / MUĞLA
Tel: 0 252 214 69 48
E-Posta: muglamuzesi@ktb.gov.tr
Sorumlu olduğu il/ilçe:
Muğla-Yatağan, Kavaklıdere, Menteşe, Ula
Bağlı Birimleri:
Muğla Müzesi
Stratonikeia Antik Kenti
Lagina Kutsal Alanı
Sedir Adası
MUĞLA MÜZESİ
Adres: Müştakbey Mahallesi, Postane Sokak No:6 Menteşe / MUĞLA
1993 yılında Özlüce mevkiinde gerçekleştirilen kazı çalışmalarından çıkarılan hayvan ve bitki fosillerinin sergilenmeye başlanmasıyla 1994 yılında müze ziyarete açılmıştır. Muğla Müzesinde sergilenen fosiller günümüzden 5-9 milyon yıl önce yaşamış olan canlılara ait olup müzede; Doğa Tarihi, Gladyatör, Arkeoloji ve Etnografya olmak üzere toplamda 4 seksiyon bulunmakla birlikte ziyarete açıldığı dönemde Türkiyenin ilk ve tek Doğa Tarihi Bölümü seksiyonuna sahip olma özelliği ile de ayrı bir öneme sahiptir.
STRATONİKEİA ÖRENYERİ
Adres: Eskihisar Mahallesi, Stratonikeia Antik Kenti Yatağan / MUĞLA
Stratonikeia’nın da içinde bulunduğu bölge, Helenistik Dönem boyunca Seleukos, Ptolemaios, Makedonyalılar, Rodos ve Roma arasında el değiştirmiştir. Helenistik Dönem boyunca önemli siyasi olaylara ev sahipliği yapmış olan Antik Kent’te Augustus Döneminden itibaren bölgede seyreden barış ve sükûnete paralel olarak sürekli bir yapılaşma dikkati çeker. Kentte Beylikler Döneminden itibaren Türk Dönemi yerleşimleri görülmektedir. Kent; tiyatro, gymnasion, Bouleuterion, Roma Hamamı, Sütunlu Cadde gibi alanları ile ilgi çekmektedir. Bunun yanında kentin içinde yer alan köy meydanında Osmanlı Döneminden kalma taş döşeli yollarda yürüyerek Antik ve Osmanlı Dönemi yapıları karşılıklı görülebilmektedir.
LAGİNA ÖRENYERİ
Adres: Turgut Mahallesi, Yatağan / MUĞLA
Lagina Örenyeri Muğla ili, Yatağan ilçesi, Turgut Mahallesi sınırlarında Kapıtaş mevkiinde yer almaktadır. Burada tanrıça Hekate'ye ait bir kutsal alan ile bu kutsal alanın çevresinde yerleşimler bulunmaktadır. Alanda, giriş kapısı (propylon), kutsal alanın etrafını çevreleyen duvar (peribolos), kutsal alan içerisinde üzeri kapalı dinlenme ve gezinti yerleri (stoa), kurbanların kesilip tanrıçaya sunuların gerçekleştirildiği yapı (altar) ve içinde tanrıçanın heykelinin yer aldığı tanrıçanın evi (tapınak), başka tanrı/tanrıça ve imparatorlara ait küçük tapınaklar (naiskoslar), anıt sütun ve heykel kaideleri ile burada yaşayan rahiplerin evleri ve en az bir çeşmenin varlığı bilinmektedir.
SEDİR ADASI
Adres: Ula İlçesi, Çamlı Mahallesi, Gökova Körfezi / MUĞLA
Sedir Adası Ören yerinin rakımı yaklaşık olarak 0 metre ile 15 metre arasındadır. Alana ulaşım Muğla ili, Ula ilçesi, Akyaka Mahallesinden günü birlik gezi tekneleri ile ya da Marmaris ilçesi, Çamlı köyünde bulunan teknelerle sağlanmaktadır.
Yaklaşık 800 m’ lik bir kıyı uzunluğuna sahip olan ada, yanı başındaki Orata Adası ve Küçük Ada ile birlikte üç adadan oluşur. Sedir Adasında yerleşim, adayı ikiye ayıran isthmos’un ( kıstak) doğu tarafında oluşmuştur. Kentin tiyatrosu, kutsal alanları, konut, liman ve diğer pek çok önemli sivil ve dinsel yapıları, surlarla çevrili bu alan üzerindedir. Nekropol alanı, liman ve diğer sivil yapıların bir bölümü ise Adanın doğu yakasındaki anakarada yer alır. Adada yer alan antik kentte; Agora, Tiyatro, Büyük Bazilika, Kıstak Kilisesi, Apollon Kutsal Alanı ve şehir surları ayakta kalan ya da kısmen ayakta kalan bazı yapılardır. Adanın en önemli ve turistik özelliklerinden biri de Kleopatra plajıdır.
MÜZEKART VE BİLET ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ.