Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü


Kahramanmaraş

KAHRAMANMARAŞ MÜZESİ MÜDÜRLÜĞÜ

İletişim Bilgileri:
Adres:
 Yenişehir Mahallesi, Azerbaycan Bulvarı, No:35 Dulkadiroğlu / K.MARAŞ
Tel: 0 344 223 44 88
Faks: 0 344 223 44 87
E-posta: kahramanmarasmuzesi@ktb.gov.tr

Sorumlu olduğu il/ilçe:
Kahramanmaraş ili ve ilçeleri

Bağlı Birimleri:
Kahramanmaraş Müzesi
Germanicia Mozaikli Alan
                            





KAHRAMANMARAŞ MÜZESİ

Adres:
 Yenişehir Mahallesi, Azerbaycan Bulvarı, No:35 Dulkadiroğlu/Kahramanmaraş
 
Yapımına 1970 yılında başlanan mevcut müze binası, 29 Kasım 1975’te tamamlanarak 3 adet teşhir salonu ile ziyarete açılmış, yeni teşhir salonlarına ihtiyaç duyulması nedeniyle ilave yapılar eklenerek 4 Mayıs 2012 tarihinde 7 adet sergi salonu ile tekrar ziyarete açılmıştır.
Antik Fil Sergi Salonunda; Gâvur Gölü bataklığından çıkartılarak 1970 li yıllarda müzeye taşınan 2 adet antik fil iskeleti sergilenmektedir.
İki salonda; 2007 yılından itibaren kazısı devam eden Direkli Mağarası ve Pazarcık ilçesinde yer alan, M.Ö. 7000-5000 yıllarına tarihlendirilen Domuztepe Höyüğü kazı alanlarının canlandırması yapılmıştır.
Diğer salonlarda Geç Hitit krallıklarından olan Gurgum Krallığı eserleri, Geç Roma Dönemi’ne ait 2 adet taban mozaiği, Roma Dönemi mezar stelleri, lahit ve pişmiş toprak mezar tipleri ile Paleolitik Çağ’dan başlayarak sırasıyla Neolitik, Kalkolitik, Tunç, Demir çağları, Grek, Roma ve Doğu Roma dönemlerine kadar devam eden bir kronoloji takip edilerek vitrinler içerisinde kullanım eşyaları ve sikkeler sergilenmektedir.
Müzenin ön ve arka bahçe teşhirinde ise Hitit, Grek, Roma ve Osmanlı dönemlerine ait çeşitli taş eserler, pişmiş toprak küpler ve Kahramanmaraş Kalesi’ne ait ahşap kapı sergilenmektedir.

  • Kahramanmaraş-K.Maraş-K.MaraşMüze01.jpg
  • Kahramanmaraş-K.Maraş-K.MaraşMüze02.jpg
  • Kahramanmaraş-K.Maraş-K.MaraşMüze03.jpg
  • Kahramanmaraş-K.Maraş-K.MaraşMüze04.jpg
  • Kahramanmaraş-K.Maraş-K.MaraşMüze05.jpg
  • Kahramanmaraş-K.Maraş-K.MaraşMüze06.jpg









GERMANICIA MOZAİKLİ ALAN

Adres: 
Şeyhadil Mahallesi, 8008 Sok. No:11 Dulkadiroğlu/K.Maraş
 

Dulkadiroğlu ilçesinde yer alan Germanicia Antik Kenti, 140 hektarlık bir alanı kapsamaktadır. Geç Roma kentlerinden biri olan Germanicia Antik Kenti’nde ilk çalışmalar 2007 yılında başlamış ve bu güne kadar 31 ayrı alanda taban mozaiği ve yapı kalıntıları tespit edilmiştir.
Daha çok günlük yaşam sahnelerini konu alan taban mozaikleri; döneminin yaşam şekli, dini inancı, sosyal yapısı; bölgenin faunası ve florası hakkında bilgiler sunmaktadır.
  • Kahramanmaraş-K.Maraş-Germanicia01.jpg
  • Kahramanmaraş-K.Maraş-Germanicia02.jpg
  • Kahramanmaraş-K.Maraş-Germanicia03.jpg
  • Kahramanmaraş-K.Maraş-Germanicia04.jpg
  • Kahramanmaraş-K.Maraş-Germanicia05.jpg
  • Kahramanmaraş-K.Maraş-Germanicia06.jpg








ELBİSTAN ŞEHİR MÜZESİ

Adres Kızılcaoba  Mah.  Kışla  Cad.  No:2
Elbistan/KAHRAMANMARAŞ

Eski çağlarda Suriye ve Mezopotamya'yı, Kapodokya ile Anadolu'nun başka kesimlerine bağlayan önemli kervan yollarının kavşağında bulunan Kahramanmaraş; Hititler, Asurlar, Persler, Makedonyalılar, Romalılar, Bizanslılar, Dulkadiroğulları, Osmanlı İmparatorluğu gibi uygarlıkların kültürel zenginliğini günümüze kadar taşımıştır. Kahramanmaraş’a 130 km uzaklıkta bulunan Elbistan ise tarihi ve kültürel açıdan önemli ilçelerden biridir. Karahöyük, Ceyhanhöyük, Keçe Mağarası, Kurucaova sit alanları, Ulu Cami vb. kültürel varlıklar Elbistan sınırlarında yer almaktadır. Afşin Eshab-ı Kehf külliyesine ise 33 km uzaklıkta bulunmaktadır.

Elbistan ve çevresinde bulunan tarihi eserlerin yerinde sergilenmesi için müze kurulması amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Eski Hükümet Konağı restore edilmiş ve Elbistan Şehir Müzesi olarak projelendirilmiştir. 2016 yılında başlatılan bina restorasyonu, eser seçimi, teşhir ve tanzim çalışmaları 2020 yılında tamamlanmış, Haziran 2021'de açılışı yapılmıştır.

Elbistan Şehir Müzesinde; Elbistan ve çevresinin tarihi ve kültürel değerlerini yansıtan 17 teşhir salonu bulunmaktadır.

Elbistan Şehir Müzesi, yörenin kültürel zenginliğinin korunmasına ve sergilenmesine,  turizm açısından gelişmesine katkı sağlamaktadır.


   
   


MÜZEKART VE BİLET ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ.

   muzekart.png