Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü


Giresun

GİRESUN MÜZESİ MÜDÜRLÜĞÜ

Adres: Mustafa Kemal Atatürk Bulvarı No:62 GİRESUN   
Tel: 0 454 212 13 22
E-posta: giresunmuzesi@ktb.gov.tr

Sorumlu olduğu il/ilçe:
Giresun ili ve ilçeleri

Bağlı Birimleri:
Giresun Müzesi
          Meryem Ana Manastırı                           




GİRESUN MÜZESİ

Adres: 
Mustafa Kemal Bulvarı No:62 GİRESUN   
 

Giresun ilinin arkeolojik ve etnografik eserlerinin bir araya getirildiği Giresun Müzesi, Giresun Kalesi’nin doğu eteğinde denize yakın konumda yer alır. Yapı, 19. yüzyılda bölgede yaşayan Rumlar tarafından yapılmış Gogora Kilisesi adıyla anılan eski bir kilisedir. 1923 yılına kadar kilise işlevini sürdürmüş olan yapı, mübadeleden sonra terk edilerek 1948 yılına kadar boş kalmış, 1948-1967 yılları arasında hapishane olarak kullanılmış, 1982-1988 yılları arasında restore edilerek 1988 yılında müze olarak hizmete açılmıştır.
Dikdörtgen biçimli yapı, bazilikal planın merkezi kubbe ile üst örtüsünün tamamladığı haç planını taşır. Kilise binasının kuzeyinde “Papaz Evi” olarak adlandırılan, daha geç tarihli olduğu düşünülen bir yapı bulunmaktadır. Papaz Evi’nin batı duvarına bitişik olarak inşa edilmiş birbirine paralel iki mekandan oluşan mahzen bulunmaktadır. Papaz evi, 1993 yılında müzeye ait idare binası olarak düzenlenmiş, tarihi kilise binası ve mahzen bölümünde ise müze koleksiyonuna ait eserler sergilenmektedir.
Giresun Müzesi’nde sergilenen eserlerin en eskisi, M.Ö. 3000 yıllarına tarihlendirilmektedir. Müze koleksiyonunu Helenistik, Roma, Doğu Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eser grupları oluşturmaktadır. Müzenin etnografik eser koleksiyonunda ise 19. yüzyıla tarihlenen giyim, mutfak ve hamam eşyaları, silahlar, kilimler ve takılar bulunmaktadır.

  • null
  • null









MERYEMANA MANASTIRI

Adres: 
Kayadibi Mahallesi Sarıyer Köyü 28400/Şebinkarahisar/Giresun
 

Şebinkarahisar ilçesinin 11km. doğusunda Sarıyer Köyü, Kayadibi Mahallesi’nde sarp bir kayalığın ortasında, büyük bir oyuk içersinde yer alan Meryem Ana Manastırı; yemekhane, yatakhane, dershane ve kilise gibi birçok yapı kompleksinden oluşmaktadır. Dört katlı olan manastırın basık yuvarlak kemerli giriş bölümüne 26 basamaklı bir merdivenle ulaşılmaktadır. Dördüncü katı kilise olan manastırın ilk üç katında çeşitli hizmetlere elverişli (salon, mutfak, tuvalet vs.) 32 oda bulunmaktadır. Kaynaklarda, Ortaçağ’da inşa edilen manastırın yanarak büyük bir tahribata uğradığı ve 19. yüzyılda tamamen yenilendiği ve 1940’lı yıllara kadar her yıl 26-28 Ağustos tarihlerinde Giresun, Ordu, Trabzon, Gümüşhane ve diğer çevrelerden gelen Rumların üç gün boyunca ibadet ettikleri ifade edilmektedir.
Konumu ve mimarisi ile Sümela Manastırı’nı akla getiren Meryem Ana Manastırı, bütün yapılarında taş işçiliğiyle dikkati çekmektedir.
Manastırın önünde solda bir su sarnıcı, sağda ise kesme taştan yapılmış bir çeşme bulunmaktadır.







MÜZEKART VE BİLET ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ.

   muzekart.png