Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü

Gaziantep

GAZİANTEP MÜZE MÜDÜRLÜĞÜ

Adres:
 Mithatpaşa Mah. Sani Konukoğlu Bulvarı Tekel Cad. Zeugma Mozaik Müzesi Şehitkamil/GAZİANTEP
Tel: 0 342 325 27 28  
E-Posta: gaziantepmuzesi@kultur.gov.tr

Sorumlu olduğu il/ilçe:
Gaziantep İli ve İlçeleri

Bağlı Birimleri:
Arkeoloji Müzesi
       Zeugma Mozaik Müzesi
       Hasan Süzer Etnografya Müzesi
       Zeugma Örenyeri
       Yesemek  Örenyeri    
       Rumkale Örenyeri               
       Gaziantep Kalesi




GAZİANTEP ARKEOLOJİ MÜZESİ

Adres:
 İncili Pınar Mah. 27090 Şehitkamil/GAZİANTEP
Tel: 0 342 324 88 09
 

Gaziantep Arkeoloji Müzesi, 21.06.1969 yılında tamamlanan binasında hizmet vermektedir. Bölgede gerçekleştirilen kazılar sonucunda açığa çıkarılan eserlerin yoğunluğu nedeniyle eski binaya bitişik ek bina inşa edilmiş ve 2005 yılında yeni salonlar eklenerek teşhir alanları genişletilmiştir.
Müzede 106 adet vitrin içerisinde, bölgenin Jeolojik dönemlere ait fosil ve kayaçları, Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik ve Tunç çağları, Hitit, Hurri, Pers, Yunan, Roma, İslami ve Osmanlı dönemlerine ait eserler sergilenmektedir.
Müze içerisinde çocuklara yönelik olarak 1 adet Sanat Atölyesi de mevcuttur.










ZEUGMA MOZAİK MÜZESİ

Adres:
 Mithatpaşa Mah. Sani Konukoğlu Bulvarı Tekel Cad. Zeugma Mozaik Müzesi Şehitkamil/GAZİANTEP
Tel: 0 342 325 27 28  



2008 yılında yapımına başlanan müze binası, 9 Eylül 2011 tarihinde tamamlanarak ziyarete açılmıştır.  3 adet yapı topluluğundan oluşan komplekste A blokta Zeugma Antik Kenti’nden getirilen mozaikler, B blokta Gaziantep ve çevresinde yapılan kazılarda ele geçen Doğu Roma Dönemi’ne ait kiliselerin taban mozaikleri, C blokta ise idari kat, konferans ve fuaye alanları yer almaktadır. 30.000 m² kapalı alana sahip, toplam 7.075 m² mozaik teşhirine yönelik sergi alanı yer almaktadır.

Müzede, Konu ve renk çeşitliliği bakımından dünyanın en önemli mozaikleri arasında sayılabilecek eserler yer almaktadır. Metrekareye düzen tessera (her bir mozaik taşına verilen isim) sayısının fazlalığıyla dikkat çekmektedir. Üç boyutlu tasarımlar ve üst düzey tekniklerle dönemin mimarisi, yaşam biçimi, bitki ve hayvan temalarının zengin bir biçimde mozaiklere aktarılması, Zeugma’yı dünyanın en önemli mozaik müzelerinden biri haline getirmiştir. Mozaiklerin yanı sıra freskler, çeşmeler, heykeller, lahitler ve bronzdan Mars heykeli sergilenmektedir.  
  • null









HASAN SÜZER ETNOĞRAFYA MÜZESİ

Adres: 
İncili Pınar Mah. 27090 Şehitkamil/GAZİANTEP
Tel: 0 342 2304721
 

Dar sokakları, kesme taş duvarları ve kiremitli kırma çatılı evleriyle Gaziantep’in eski kent dokusunun en iyi görülebildiği, Bey Mahallesi Hanifioğlu Sokak’ta yer alan bu Antep evi, 1900’lü yılların başlarında inşa edilmiştir. “Hasan Süzer Etnografya Müzesi” olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağışlanan bina, Konak-Müze tarzında düzenlenmiştir. Bina ana kaya içine oyulmuş mahzen üzerine 3 kattan oluşmakta, ikisi ana yola, diğeri ara sokağa açılan üç giriş kapısı bulunmaktadır. Ön cephedeki işlemeli büyük kapıdan “hayat” adı verilen orta avluya, küçük kapıdan ise “selamlık” denilen bölüme geçilmektedir.










ZEUGMA ÖRENYERİ

Adres: 
Kavunlu Köyü Nizip/GAZİANTEP
Müze Ziyaret Saatleri (Yaz/Kış): 09.00-19.00 / 09.00-17.00


M.Ö. 300 yıllarında Helenistik Dönem’in önemli krallıklarından biri olan Seleukos Krallığı’nın kurucusu ve aynı zamanda Büyük İskender’in generallerinden olan I. Seleukos Nikator tarafından Fırat Nehri kıyısında kurulmuştur. Kentin ilk ismi Seleukeia Euphrates’dir. M.Ö 64 yılında Roma hakimiyetine giren kent, geçit anlamına gelen Zeugma adını almıştır. Bölgenin askeri ve diplomatik görüşmelerinin yapıldığı önemli bir askeri kent olmasının yanı sıra antik dönem ticaret yolları üzerinde bulunmasından dolayı aynı zamanda önemli bir ticaret merkeziydi. M.S 2. yüzyılda zenginliğinin doruğuna ulaşan ken,t M.S 252 – 253’de Sasanilerin saldırısıyla büyük oranda tahrip olmuş ve eski önemini zamanla yitirmiştir. Zeugma Örenyeri Fırat kıyısında ve yerinde sergilenen mozaikleri ve diğer kalıntılarıyla son derece ilgi çekici bir yerleşimdir.








 
YESEMEK ÖRENYERİ

Adres:
 Yesemek Köyü İslahiye/GAZİANTEP



Gaziantep İli, İslahiye İlçesi, Yesemek Köyü’nün güneydoğusunda, Karatepe Sırtı adıyla anılan bazalt türü kayaçların bulunduğu yamacın üzerinde yer almaktadır.  Gaziantep şehir merkezine 113 km, İslahiye ilçesine ise 23 km uzaklıktadır.
Bazalt taşı sert ve çok ince gözenekli olup son derece kalitelidir. Yesemek, dere yatağından başlayarak 90 m kadar yükselen yaklaşık 300x400 m.’lik bir alana yayılmıştır. Bu alanda yapım ve işleme sürecinin farklı aşamalarında bırakılmış bazalttan yapılmış 518 adet Hitit Dönemi heykel ve orthostat taslağı saptanmıştır.









RUMKALE ÖRENYERİ

Adres: 
Kasaba, Kasaba Köyü Yolu, 27970 Yavuzeli/Gaziantep



Gaziantep İli, Nizip İlçesi sınırları içerisinde bulunan Rumkale’ye ulaşım Yavuzeli İlçesi, Kasaba köyünden ve Halfeti’den teknelerle sağlanmaktadır. Rumkale; Gaziantep şehir merkezinden 62 km Yavuzeli’nden ise 22 km uzaklıkta ve Merzimen Çayı’nın Fırat Nehri ile birleştiği yerde olup bir yarımada şeklindedir.
Antik dönemden günümüze kadar Şitamrat, Kal-a Rhomayta, Hromklay, Ranculat, Kal-at el Rum, Kal-at el Müslim, Kale Zerrin ve Rumkale gibi birçok isimle adlandırılmıştır. Günümüze kadar koruna gelmiş Rumkale ve çevresindeki mimari kalıntılar Geç Roma ve Ortaçağ karakteri taşımaktadır. Kalede bugün görülebilen yapılar arasında Aziz Nerses Kilisesi, Barşavma Manastırı, çok sayıda yapı kalıntısı, su sarnıçları, kuyu ve hendek yer almaktadır.









GAZİANTEP KALESİ

Adres: Seferpaşa Mah. Naip Hamamı Sokak Şahinbey/GAZİANTEP
Tel: 0 342 211 12 00



Gaziantep Kalesi’nin ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı hususunda kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte tarihi günümüzden 6.000 yıl öncesine, Kalkolitik Döneme kadar giden bir höyük üzerine kurulduğu, M.S. 2 – 3. yüzyıllarda ise kale ve çevresinde “Theban” isimli küçük bir kentin olduğu bilinmektedir.
Evliya Çelebi seyahatnamesinde kalenin 36 burcundan bahsetmektedir. Günümüzde ise bunların yalnızca 12 tanesi görülebilmektedir. Geç Doğu Roma Dönemini takip eden yıllarda özellikle Memluklular, Dulkadiroğulları ve Osmanlılar zamanında ihtiyaca göre kale zaman zaman onarılmıştır. Bu onarıma dair kitabeler bulunmaktadır.  Ana kapı üzerinde yer alan kitabeden, ana kapı ve kale köprüsünün iki yanındaki kulelerin, Osmanlı İmparatorluğu Dönemi’nde Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1557 yılında yeniden yaptırıldığı anlaşılmaktadır.


 MÜZEKART VE BİLET ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ.

   muzekart.png