Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü


Burdur

İL KÜLTÜR ve TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Adres :Özgür Mahallesi
Güzelleştirme Caddesi No:3
(Burdur Kültür Merkezi) 15100 Merkez/BURDUR
Tel: (+90–248) 280 13 00
Faks: (+90–248) 280 13 47


BURDUR MÜZESİ MÜDÜRLÜĞÜ


İletişim bilgileri:
Adres: Özgür Mh. Halk Pazarı Cd. No:3
Tel: (0248) 233 10 42), Faks (0248) 233 87 63
E-Posta: burdurmuzesi@kultu.gov.tr

Sorumlu olduğu il/ilçe:
Burdur il sınırları

Bağlı Birimleri:
Arkeoloji Müzesi
       Doğa Tarihi  Müzesi
       Sagalassos Örenyeri
       Kibyra Örenyeri    




ARKEOLOJİ MÜZESİ

Adres: Özgür Mh. Halk Pazarı Cd. No:3 BURDUR
 
1956 Yılında Burdur ve çevresindeki eski eserler, Bulguroğlu (Pirkulzade) Medresesinin ayakta kalan tek yapısı olan kütüphane binasında toplanarak koruma altına alınmış ve böylece müzenin çekirdeği oluşturulmuştur. Burdur Müzesinin teşhir salonları 12 Haziran 1969 yılında ziyarete açılmıştır.
Bu gün 65 bini geçen eski eser sayısıyla Burdur Müzesi Ülkemizin ilk 10 – 15 müzesi arasında bulunmaktadır. Zengin bir koleksiyona sahip olan müze yerleşim bakımından yetersiz durumda iken 1992 yılında kamulaştırılan yeni yerleşim alanına kavuşturulunca, bu yerde 2001 yılında yeni ek teşhir salonlarının temeli atıldı. Bu projede idare binası, konferans salonu ve diğer üniteler yerleşkesinde bulunan PİRKULZADE kütüphane binası (Hicri 1240 Osmanlı yapısı) örnek alınarak aynı mimari tarzda inşa edilmiştir.
Burdur İli bulunduğu coğrafi konumu bakımından (PİSİDİA) Akdeniz, Ege ve İç Anadolu Bölgesindeki uygarlıkların ortak özelliklerini temsil etmektedir. Müzesindeki Kültür Varlıkları Akeramik Neoliti Dönemlerden yani M.Ö. 7. binlerden günümüze kadar 9 bin yıllık bir geçmişin tarih ve kültür hazinesidir.





 

 

DOĞA TARİHİ MÜZESİ

Adres: Zafer Mh. Zafer Sk. No:27 BURDUR, Tel: (0248) 233 11 42),


Bu bina yaklaşık olarak 19. yüzyılın ilk yarısında yapılmış ve tarihi kaynaklara göre Burdur’da bulunduğu düşünülen Metamorfosis Kilisesi olduğu sanılmaktadır. Doğu-batı yönünde bağdadî tekniğiyle inşa edilmiş ve üç nefli kemerli bir tavana sahiptir. Ahşap olan çatısının, alaturka kiremitle örtülü olduğu bilinmektedir. Binanın iç mekânı ahşap sütunlu ve ahşap yapı tekniğiyle yapılmış iyi örnekler arasındadır.
Ekim 1914 depremi nedeniyle binada hasarlar oluştuğundan yeniden elden geçirilerek tamir edilmiştir. Bina tapusunun, özel mülkiyette olduğu dönemlerde sinema olarak işletilmiş ve aynı zamanlarda batısına ek alanlar da inşa edilmiştir. Sinema işlevi dışında bina, inşaat malzemeleri deposu ve mesken olarak da kullanılmıştır. Zamanla mimari özelliğini kaybetmeye başlayan binanın iç ve dış yapısı, bakımsızlıktan yer yer yıkılmış ve harabe haline gelmiştir.
Bu bina, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2000 yılında, özel mülkiyetten satın alınarak kamulaştırılmıştır. Harabe haline gelmiş olan binanın, öncelikle çatısı aslına uygun olarak yenilenmiş, ardından kapsamlı bir projeyle, binanın mimari özellikleri de hassasiyetle korunarak güçlendirme ve restorasyon işlemleri yapılmıştır.
Kültürel eğitim kurumu olarak bir müze işlevi kazandırılan binanın, hiçbir özelliği bozulmadan ve daha iyi korunarak yörenin doğa tarihinin tanıtımı için kamu hizmetine sunulmuştur.


 


SAGALASSOS ÖRENYERİ

Adres: Kıraç Mh. 15800 Ağlasun BURDUR



Burdur İli, Ağlasun İlçesi sınırlarında, Burdur Antalya karayolunun 14. km. sinden ayrılan bir yol ile 20 km sonra Torosların 1500 - 1700 mt yüksekliğinde yer alır. Doğu Akdeniz'in en önemli kentlerinden olan Sagalassos, antik çağlarda Pisidya coğrafyasının, Roma İmparatorluk Döneminde en önemli şehirlerindendir. Sagalassos Küçük Asya'da günümüze en iyi korunagelmiş antik kentlerden biri olması nedeniyle 1990 yılından buyana Belçika'lı Prof. Dr. Marc WAELKENS Başkanlığında bir ekip tarafından yürütülen arkeolojik proje kapsamında, açığa çıkarılan yapılardan Neon Kütüphanesi, Helenistik Çeşme, Heroon ve Antoninler Çeşmesinin Restorasyonlanrı yapılmıştır. Bunların dışında bir çokları kazılarla açığa çıkarılan Aşağı ve Yukarı Agoralar, Roma Hamamı, Apollon Klarios ve Antonian Pius Tapınakları, Sütunlu Cadde, Macellum, Kent Villası ve tiyatro ayakta olan yapılardandır.

 

 


KİBYRA ÖRENYERİ

Adres: Çeşme Mh. Çamlık Sk. Gölhsar BURDUR




İlimizin 106 km batısında Gölhisar ilçesinin Horzum mahallesi sınırları içindeki Kibyra antik kentinin yerleşim alanı oldukça büyüktür. Likya eyaletine bağlıyken daha sonra Balbura Boubon ve Oinanda kentlerinin oluşturduğu 4’lü bir kent sitesinin başkenti konumundadır. Kentin bugün içerisinde ayakta görülebilen Tiyatro, Odeon, Stadyum, Tapınak, Agora, Anıtsal yol gibi bir çok yapılar vardır. Kentin çevresi ile birlikte 100 binden fazla nüfusu olduğu, 30 bin yaya ve 2 bin atlı asker çıkaracak güçte olduğu M.Ö. 300 den Roma dönemine kadar çevresi ile birlikte Kibyratis adı altında bölgesel özerk bir şekilde yaşarken daha sonra Frigya eyaletine sonrada Romanın Asya eyaletine bağlı kalmıştır.

 

 

 
 

MÜZEKART VE BİLET ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ.

   muzekart.png