Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü

Balıkesir

BALIKESİR KUVA-Yİ MİLLİYE MÜZE MÜDÜRLÜĞÜ

İletişim Bilgileri:
Adres: Anafartalar cad. No:58 10100 BALIKESİR
Tel: (0266) 243 31 81
Faks: (0266) 245 30 27
e-posta: kuvayimilliyemuzesi@kultur.gov.tr

Sorumlu olduğu il/ilçe:

Balıkesir-Balya, Susurluk, Karesi, Altıeylül, Kepsut, Bigadiç, Sındırgı, Savaştepe, İvrindi, Havran, Edremit, Burhaniye, Gömeç, Avalık

Bağlı Birimleri:
Taksiyarhis Anıt Müzesi


KUVA-Yİ MİLLİYE MÜZESİ

Adres: Anafartalar cad. No:58 10100 BALIKESİR



Müze binası, 1840 yılında Karesi Sancağı Defterdarı Girid-i zade Mehmet Paşa'nın konağı olarak yaptırılmıştır. 15 Mayıs 1919 yıllarında İzmir'in işgali akabinde, 16 Mayıs 1919'da Balıkesirlilerin toplanarak silahlı mücadele kararının alındığı ve Kuva-yi Milliye ateşinin parladığı bu bina uzun yıllar II. Kolordu Komutanlığı'na ve Ali Hikmet Paşa'ya da karargâh vazifesi görmüştür.
1947-1988 yıllar arasında belediye hizmet binası olarak kullanılan bina restorasyonu yapılarak 6 Eylül 1996 yılında ‘Balıkesir Kuva-yi Milliye Müze Müdürlüğü’ olarak hizmete açılmıştır.
İki kattan oluşan Kuva-yi Milliye Müzesi'nde alt  kat, Balıkesir'de Kuva-yi Milliye'nin kurulmasına öncülük etmiş kahramanlar, kongrenin kararları, bu kahramanların zatî eşyaları, fotoğrafları ile Atatürk'ün Balıkesir'e gelişlerinde çekilmiş fotoğrafları sergilenmektedir. Müzenin ikinci katında ise, Balıkesir’in sosyal yaşamına ışık tutan ve kültürünü yansıtan giyim, süs ve çeşitli ev eşyası olmak üzere ilimizde yapılan kazı, yüzey araştırmaları ve kurtarma kazıları gibi bilimsel çalışmalarda ele geçen arkeolojik eserler sergilenmektedir.








TAKSİYARHİS ANIT MÜZESİ


Adres: İsmetpaşa Mah. Mareşal Çakmak Cad. 9. Sk. arası Ayvalık/Balıkesir
Tel: 0 266 312 53 28



Taksiyarhis Kilisesi, Ayvalık’ın ilk kilisesi olup, kilisenin 3 ayrı dönemi olduğu düşünülmektedir. İlk olarak 15. yy.’ da küçük bir kilise olarak inşa edilmiştir. Bemanın üzerindeki Pavlus ve Petrus'un binanın tanrıya sunumu freskosu ile güney bahçe girişinin üzerindeki 1753 tarihli kitabe üç kubbeli iki katlı bazilikal planlı ikinci dönem yapıya ilişkin verilerdir.
Girişin üzerinde yer alan 1844 tarihli kitabeden de 3. dönem bazilika yapısının beşik tonozlu ve üst taşıyıcılarının tamamıyla ahşap olarak inşa edildiği anlaşılmaktadır. Üç nefli kiliseye batı cephesinde yer alan narteksten 3 adet ana giriş kapısıyla girilir. Kilisede orta nefte arslan betimlemeli alçı rölyefle süslenmiş ambon yer almakta olup, Aziz ikonaları bulunan bu noktaya döner bir merdivenle çıkılmaktadır. Çaprazında yer alan katedra bitkisel bezemeli mermer kabartma ve altın varakla bezenmiştir.
Hz İsa’nın yaşam hikâyesinin anlatıldığı mermer ikonalarla donatılmış, gene mermer kabartma ve altın bezemeli olarak işlenmiş ikonostasisi geçince, arka bölümde apsise ulaşılmaktadır. Yapının ikinci katındaki 16 pencereli, yuvarlak kemerli, ahşap, "U" biçimli üst galeri, kadınlar bölümü olarak yapılmış olan gynaikeiondur. Bu bölüme kuzeyde çan kuleli taş merdivenlerle ve güneyde ahşap merdivenlerle ulaşılmaktadır. Yapının içindeki mermer taklidi duvar bezemeleri, ahşap bağdadi üzerine kireç sıva yapılarak secco (kuru sıva üzeri kalem işi) boyama şeklinde çalışılmıştır. Bu eklektik tarzdaki mermer taklitlerinin, yapının güney köşesindeki 07.12.93 tarihli imzaya göre M.Pizdem adlı sanatçı tarafından yapıldığı anlaşılmaktadır. Ayvalık’ın deprem bölgesinde olması nedeniyle zaman içerisinde değişik dönemlerde hasar gören binada tamir amaçlı restorasyon çalışmalarının yapıldığı ve bu dönemlerde de süslemelerinde de değişiklikler yapıldığı duvar bezemelerinden ve resimlerden gözlemlenmektedir. Bu yenileme çalışması esnasında kubbedeki fresko olarak yapılmış Pantokrator İsa İkonası ile beşik tonozun çevresindeki havari resimlerinin neo-klasik tarzdaki yağlıboya tablo resimleri ile değiştirildiği görülmektedir. Kilisenin 1893 tarihindeki düzenlemeyle neo- klasik üslupta ve iç dekorasyonu eklektik olarak tamamlamıştır.
1927 yılından itibaren uzun süre “Tekel Deposu” olarak kullanıldıktan sonra terkedilen yapı 2012 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca restore ettirilmiş ve 2013 yılında Balıkesir Kuvayi  Milliye Müze Müdürlüğü’ne bağlı birim olarak “Taksiyarhis Anıt Müzesi” hizmete sunulmuştur.

  






MÜZEKART VE BİLET ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ.

   muzekart.png